Historiek

Brouwerij Eylenbosch

Het verhaal van brouwerij Eylenbosch begint al op het einde van de negentiende eeuw in Schepdaal, een gemeente in het Pajottenland vlakbij de hoofdstad Brussel. Oprichter Emile Eylenbosch, geboren in 1861, was al op jonge leeftijd bezig met bier brouwen. Hij huurde daarvoor enkele gebouwen van Jean De Troch. Toen die laatste in de jaren 1880 de overeenkomst beëindigde, liet Emile Eylenbosch hem verstaan dat hij aan de overkant van de straat een nieuwe brouwerij zou bouwen. Eentje die wel drie keer groter zou zijn.

En zo geschiedde … De oprichting van brouwerij Eylenbosch in 1886 was het startschot van de felle concurrentie tussen de families Eylenbosch en De Troch. Vanaf 1894 was de nieuwe stoombrouwerij officieel geregistreerd als eigendom van Emile Eylenbosch. Nadien zou het complex nog een paar keer uitbreiden. Zo is de imposante brouwtoren vermoedelijk rond 1930 gebouwd.

Zo’n honderd jaar lang werd de brouwerij met succes uitgebaat door opeenvolgende generaties van de families Eylenbosch en Valkeniers. Eind jaren ’50 kregen heel wat brouwerijen in het Pajottenland het moeilijk, de smaak van de typische Oude Gueuzedrinker was geleidelijk aan het veranderen. Ook voor brouwerij Eylenbosch luidde de groeiende populariteit van andere bieren de teloorgang in.

In 1975 probeerde de Engelse groep Whitbread als nieuwe eigenaar het tij tevergeefs te doen keren. In 1989 verkochten ze Eylenbosch aan Brouwerij Mort Subite, die toen al zelf voor 50% deel uitmaakte van Alken-Maes. In 1991 werd er voor de laatste keer bier gebrouwen in Eylenbosch. Nadien deed de brouwerij enkel nog dienst als opslagruimte, maar de brouwinstallatie werd volledig ontmanteld.

Familie De Keersmaeker

In Kobbegem was de familie De Keersmaeker bier aan het brouwen. Tijdens het interbellum maakten ze bijvoorbeeld Hert Ale, en in de jaren 50 zou Kob Pils populair worden.

In de jaren 70 sloot André De Keersmaeker een overeenkomst met de familie Vossen, uitbaters van het bekende Brusselse café À la Mort Subite die ook hun eigen gueuzestekerij hadden, en nam hij het merk Mort Subite over. Hij besloot onder de naam Mort Subite een gamma aan lambiek, Gueuze en fruitbieren uit te brengen. Het succes dat de brouwerij De Keersmaeker had met dit mooie merk en haar interesse en focus op deze typisch Brusselse bierstijl, zorgde er ook voor dat ze in 1989 brouwerij Eylenbosch kochten. Uiteindelijk zou de groep Alken-Maes alle aandelen van de familie overnemen.

Erik De Keersmaeker is de vijfde generatie in de brouwersfamilie. Aanvankelijk sloeg hij een volledig andere weg in. Hij bouwde een succesvolle carrière uit bij grote bedrijven zoals Mars, Kraft en Disney. Maar zijn roots is hij nooit vergeten. Erik is immers opgegroeid in de brouwerij. En daarom besloot hij de draad terug op te pikken …

Nieuwe start voor Eylenbosch

Tegen het einde van 2022 zal de site plaats bieden aan 55 schitterende appartementen, diverse winkelruimtes, een ondergrondse parking en een open esplanade. En dat allemaal met respect voor de historische context, zodat brouwerij Eylenbosch meer dan ooit een monument in Schepdaal zal zijn.

Bovendien was dit voor Erik De Keersmaeker de ideale aanleiding om ook Eylenbosch bier nieuw leven in te blazen. Dit doet hij samen met studievriend Jeroen Lettens en de jonge brouwer Klaas Vanderpoorten. De Oude Gueuzedrinker van weleer is dan wel verdwenen, er staat een volledig nieuwe generatie bierliefhebbers klaar. En zij kunnen de authentieke smaak van Eylenbosch wel opnieuw ten volle waarderen.